Zund-app-NL

combiZündapp is een voormalig Duits merk van bromfietsen, motoren, auto’s, grasmaaiers, naaimachines en buitenboord motoren.

Het bedrijf “Zünder-Apparatebau-Gesellschaft mbH” werd op 17 september 1917 opgericht door Fritz Neumeyer met de gebroeders Thiel en Friedrich Krupp A.G. (een van de grote staalfabrikanten destijds). De naam “Zündapp” is een samentrekking van de bedrijfsnaam “Zünder-Apparatebau-Gesellschaft mbH Nürnberg”. Een zünder is een granaat ontsteker.

De bedrijfsnaam was oorspronkelijk vanaf 1917 “Zündapp Gesellschaft für den Bau von Spezialmaschinen mbH” en vanaf 1939 werd dit “Zündapp-Werke GmbH” genoemd met lokaties in Neurenberg en München.

combiZündapp heeft tijdens zijn bestaan vele spraakmakende modellen in miljoenen aantallen geproduceerd, vele exemplaren daarvan zijn nu nog in gebruik. De Europese markt voor lichte motorfietsen en bromfietsen werd echter in de jaren ’70 en ’80 gedomineerd door de Japanse motor industrie. Na meerdere decennia van zeer succesvolle motor- en bromfietsproduktie moest Zündapp in 1984 tenslotte het faillissement aanvragen.
Dieter Neumeyer, kleinzoon van de oprichter en sinds 1971 directeur, moest in 1984 het bedrijf Zündapp aan het Chinese bedrijf “Tianjin Zündapp” verkopen.
Alle produktiemachines, ontwerptekeningen en laatste motoren gingen naar China.
Tianjin in China leverde daarna nog enige tijd Zündapp lichte motorfietsen. In Portugal werden nog enkele jaren Zündapps gebouwd door Famel en Casal en ook in India liep de productie nog enige tijd bij Enfield door. Het Spaanse EFS gebruikte ook nog Zündapp motoren in hun EFS modellen en het Italiaanse Laverda gebruikte de 125 cc Zündapp motor in hun LZ1 model.

combiHet merk Zündapp maakt de laatste jaren een enorme revival door; de jeugd van vroeger is nu op middelbare leeftijd en koopt momenteel massaal de overgebleven exemplaren op. Ze rijden de Zundapps voor hun plezier, alleen of in clubverband. Ook lange reizen naar het buitenland worden niet geschuwd.
Er zijn vele oldtimerclubs in binnen- en buitenland die meerdere toertochten organiseren.

Van 25 t/m 28 mei 2017 vindt in het zuid Duitse Sigmaringen de International Zündapp Rally plaats, om het 100 jaar bestaan van Zündapp te vieren.

Deze onafhankelijke App is ontworpen uit ontzag en bewondering voor de innovaties van de Zündapp Werke GmbH van 1917 tot 1984.


Adverteren.

Heeft u een product, dienst of activiteit die u onder de aandacht wilt brengen bij onze doelgroep? Plaats dan een advertentie op zund-app.com en vergroot zo uw naamsbekendheid en bereik. Online adverteren via zund-app.com staat voor een specifieke en gerichte manier van het bereiken van uw doelgroep.

Voor informatie; gebruik het contactformulier op https://www.zund-app.com/ of stuur een mail naar: app@zund-app.com